Leestijd: 5 minuten

skimming
Mirthe-Team

Mirthe

7 manieren om blogartikelen te schrijven zodat ze makkelijk geskimd kunnen worden

Soms hebben mensen geen zin of tijd om een heel artikel te lezen. Ze willen gewoon zo snel mogelijk een antwoord op hun vraag, en skimmen het artikel. Als je een tekst gaat skimmen lees je de tekst niet woord voor woord, maar zoek je naar de belangrijkste informatie.

Het is natuurlijk jammer als iemand de tekst die jij zorgvuldig hebt geschreven alleen maar scant, maar dat is nou eenmaal de consequentie van schrijven voor het internet. De meeste mensen die op Google een link aanklikken zijn opzoek naar een snel antwoord op hun vraag. Deze mensen zijn niet op zoek naar lange blogs met 15 minuten leestijd. Als mensen eerst 1000 woorden moeten lezen om een antwoord op hun vraag te vinden, dan zullen ze dat niet op prijs stellen. Het gevolg daarvan is dat ze niet meer op artikelen klikken die door jou geschreven zijn als ze deze opnieuw tegenkomen.

Niemand wil veel moeite doen voor een zoekopdracht in Google. Als je blog dus handige informatie bevat, zorg er dan voor dat dit duidelijk leesbaar en toegankelijk is. Je wilt natuurlijk dat je publiek uit jouw blog kan halen waar ze naar opzoek waren. Hiermee bouw je juist een positief imago op. Als deze lezers bij een volgende vraag jouw website tussen anderen zien staan, zullen ze jou er sneller uit kiezen.

7 manieren om jouw artikelen te optimaliseren voor skimmers:

  1. Smalle tekstblokken

Als je de blogs schrijft voor je eigen blogwebsite, ontwerp deze pagina’s dan zo dat de inhoud slechts op een smal gedeelte van het scherm komt te staan. Laat de tekst maximaal 50% van de totale breedte van het scherm bevatten. Het is voor snelle lezers namelijk makkelijker om snel over een smal gedeelte te lezen, dan dat hun ogen de hele tijd horizontaal heen en weer moeten gaan. Bij een smalle tekstblok krijgen lezers sneller het gevoel dat de blog makkelijk te lezen is. Om deze reden zetten bedrijven vaak een afbeelding naast de eerste paar alinea’s op een pagina. Zo lijkt het vanaf het begin een makkelijke pagina, waardoor de lezer doorscrollt naar de rest van het bericht.

  1. Duidelijke subkoppen

Als je een artikel leest, zijn de koppen en subkoppen het allerbelangrijkste. Door antwoorden op een vraag al in een kop te geven, zorg je ervoor dat lezers tevreden zijn. Als je een lijst met meerdere punten geeft, zoals in deze blog, zorg dan dat elke kop duidelijk genoeg is om vragen te beantwoorden. Als je deze lijst doorleest om erachter te komen op welke 7 manieren je een artikel skim-proof kan maken, dan heb je aan deze 7 koppen genoeg. Voor de meeste andere lezers is het fijn dat er naast een titel ook een uitleg staat, maar als je alleen een snelle lijst wilt heb je hier ook voldoende aan.

  1. Korte alinea’s

Als je een pagina selectief doorleest, is het fijn om korte alinea’s te hebben. Als pagina’s veel teksten bevatten en alles aan een stuk achter elkaar door geschreven wordt, zullen je ogen hier gauw moe van worden. Houdt daarom veel witruimte tussen alinea’s aan. Hierdoor maak je het de lezer een stuk makkelijker.

  1. Zorg voor een goede structuur

Deze tip geldt niet alleen voor het optimaliseren voor skimmers, maar is altijd goed om toe te passen. Zorg voor een duidelijke structuur bij je blog artikelen, zodat deze er georganiseerd en doelgericht uitzien. Gebruik bijvoorbeeld in elk gedeelte van je artikel dezelfde elementen. Bij afbeeldingen bijvoorbeeld, het is netjes als deze in elke sectie op dezelfde plek staan. Zo kun je na elke subkop een afbeelding gebruiken, of een citaat of ander visueel aspect. Maak de secties in je bericht ongeveer even lang, zodat het makkelijk leesbaar blijft.

  1. Gebruik ritme in je teksten

Ritme in een blogartikel is veel makkelijker dan ritme in poëzie. Bij blogartikelen gaat het er vooral om om je zinslengtes af te wisselen. Als je veel lange zinnen achter elkaar schrijft, dan kan dat ervoor zorgen dat een lezer de aandacht verliest. Te veel korte zinnen achter elkaar levert ook niet veel goeds op, op deze manier kom je simpel over en lijkt de tekst niet serieus. Door ritme goed te gebruiken kan je de aandacht van de lezers op de tekst houden. Gebruik bijvoorbeeld lange zinnen als je diep op ideeën in wil gaan, en korte zinnen om iets duidelijk te maken. Op deze manier wordt je tekst niet alleen simpeler om te lezen, maar ook leuker!

  1. Markeer de belangrijkste onderdelen

Hoewel dit niet voor elk artikel geldt, is het slim om een of twee onderdelen in elke alinea te markeren. Dit moeten de belangrijkste aspecten voor de lezer zijn. Je kunt de tekst markeren door vetgedrukte tekst te gebruiken, of iets grotere stukken tekst een groter lettertype te geven. Dit grotere stuk tekst neemt wel wat meer tijd in beslag, maar geeft een leuk effect. Als je de tekst cursief schrijft, heb je meer kans dat lezers dit niet zien tijdens het skimmen.

  1. Markeer de conclusie

Net zoals het gebruiken van simpele subkoppen, zorgt een essentiële conclusie in elk gedeelte van de tekst dat een lezer precies weet waar hij heen moet om zijn antwoorden te vinden. Dit gedeelte van de tekst kan je opmaken met een visueel effect, zoals cursief of vetgedrukte tekst. Dit onderdeel is handig voor elke skimmer of lezer, omdat je aangeeft dat je nadenkt over hoe jouw tekst echt gebruikt kan worden. Je geeft in de conclusie een advies of inzicht waar de lezer zich aan zal herinneren.

Niet elke tekst hoeft voor skimming geoptimaliseerd te worden. Soms is het onderwerp van een tekst ingewikkeld of lang, en zorgt skimmen voor een betere gebruikerservaring. Het vertrouwen winnen en een relatie opbouwen met een blogbezoeker gaat er niet om hoe lang ze jouw artikel lezen, maar om hun een resultaat te bieden waar zij zo weinig mogelijk moeite voor hoeven te doen.

footer-team

© 2022 Drijfveer Media | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap

Drijfveer Media scoort een 4,7 / 5 op basis van 98 beoordelingen.