Leestijd: 5 minuten

7 redenen waarom WordPress het beste CMS-platform is voor jouw website
WordPress is op 27 mei 18 jaar geworden. Sinds de oprichting is er veel gebeurd. WordPress is uitgegroeid tot één van de beste CMS-platformen ter wereld. Ook is WordPress het meest gebruikte CMS ter wereld. Hoe komt dat?
Wat is een CMS?
Laten we beginnen met kort uitleggen wat een CMS is. CMS staat voor Content Management System. Een contentmanagementsysteem is een systeem waarbij je op eenvoudige wijze een website kunt ontwikkelen en content kunt beheren, zonder dat je kennis nodig hebt van een programmeertaal.
De geboorte van WordPress
WordPress begon als een spinoff van de vroegere blogsoftware b2/cafelog. Twee van de actieve gebruikers van die software, Matt Mullenweg en Mike Little, waren verbijsterd dat b2/cafelog door de ontwikkelaars werd stopgezet. Daarom besloten ze zelf een nieuw platform bovenop b2/cafelog te bouwen: WordPress.
De eerste versie werd uitgebracht op 27 mei 2003, en de eerste grote update kwam een jaar later. Het was vanaf het begin al een revolutionaire tool, dankzij het slimme idee om er een plug-in- architectuur in op te nemen. Dat idee zorgde ervoor dat zowel gebruikers als ontwikkelaars de functionaliteit van WordPress konden uitbreiden, door zelf plug-ins te schrijven of gedeelde plug-ins te gebruiken. Dagelijks komen er plug-ins bij, en Matt Mullenweg zorgt nog geregeld voor WordPress updates die het CMS nog beter maken.
Statistieken die laten zien dat WordPress succesvol is
- In 2020 werden 39,6% van alle websites met WordPress gemaakt
- Bijna 28% van alle e-commerce gaat via WooCommerce (webwinkel plug-in voor WordPress)
- Elke dag verschijnen er gemiddeld 281 nieuwe WooCommerce-winkels
- Dagelijks worden 661 WordPress-sites gemaakt
- org biedt meer dan 50.000 plug-ins en meer dan 3.500 GPL-gelicentieerde thema's
Indrukwekkende statistieken, maar waarom zou jij WordPress gebruiken? Wij geven 7 redenen waarom WordPress het beste CMS is.
1. WordPress is gratis
WordPress is vanaf het begin volledig gratis geweest. Het is gratis te downloaden en gratis te gebruiken. Het is een kosteneffectieve bron voor zowel particuliere bloggers als bedrijven en dit, hand in hand met de kwaliteit van het platform, heeft bijgedragen aan zijn status als een van de populairste CMS-platforms. Natuurlijk ben je wel geld kwijt aan hosting en domeinnaam.
2. WordPress is super gebruiksvriendelijk
WordPress is echt uniek in haar eenvoud. Zelfs als je een beginnende blogger bent, kan je WordPress snel onder de knie krijgen.
WordPress zit logisch in elkaar en heeft een gebruiksvriendelijke interface. De taal is toegankelijk en logisch. Je hoeft geen programmeur te zijn om er mee uit de voeten te kunnen. De ontwikkelaars hebben het zo laagdrempelig mogelijk gemaakt om een professioneel ogende website te maken en zelf te onderhouden. Dat kan zeker niet van de meeste andere CMS’en gezegd worden.
3. WordPress is flexibel en heeft ontelbare opties
Het aantal beschikbare opties van WordPress-site is ontelbaar. Er zijn meer dan 200 gratis thema’s die iedereen vrij kan gebruiken. Liever iets unieks, geen probleem. Er zijn ook talloze modules/plug-ins waarmee je je eigen lay-out kan maken. Of je gaat voor een premium (betaald) thema, daar zijn er meer dan 25.000 van. Van zo’n thema kan je zelf de kleur en het lettertype kiezen zodat het nog beter bij je wensen aansluit.
De ontelbare opties zorgen ervoor dat geen twee WordPress-websites hetzelfde zijn. Je kan met de opties spelen totdat jouw idee of bedrijf gepresenteerd wordt zoals jij dat wil.
4. WordPress is SEO-vriendelijk
Als je een zakelijke of professionele blogger bent die op zoek is naar het beste CMS, dan let je natuurlijk ook op de SEO.
Ook op dit vlak scoort WordPress weer uitstekend. WordPress en SEO gaan hand in hand. Je kunt alles aanpassen wat je nodig hebt voor zoekmachine optimalisatie (SEO). Denk aan metatags, titeltags, afbeeldings-alt-tags en geoptimaliseerde URL's. En dat is dan slechts de basis, dus nog zonder extra optimalisatie opties van plug-ins.
5. Er is een WordPress-plug-in voor alles
Dat wij WordPress geweldig vinden is wel duidelijk. Maar we hebben het sterkste punt van WordPress nog niet eens genoemd. Het aller, aller, allerbeste aan WordPress zijn de plug-ins. Zoveel, dat je eigenlijk niets kan bedenken waar geen plug-in voor is.
Van beveiliging, onderhoud en optimalisatie tot analyse plug-ins.
Er zijn zelfs meer dan 50.000 plug-ins beschikbaar voor WordPress. Weet je toch iets te bedenken wat niet bestaat, voor een paar honderd euro laat je het door een ontwikkelaar maken.
6. Overal hulp
Omdat WordPress zo veel gebruikt wordt zijn er veel mensen die er verstand van hebben. Je kan voor vragen naar één van de vele fora toe om een antwoord te krijgen. Er zijn veel gebruikers die je met plezier helpen om problemen op te lossen. En als je gaat zoeken is de kans groot dat jouw probleem al eerder is opgelost en je direct een antwoord vindt of een plug-in die je probleem verhelpt.
7. Niet afhankelijk van 1 programmeur/webdesignbureau
Veel programmeurs zijn er van overtuigd dat zij zelf het beste CMS ter wereld kunnen maken. Daarom zijn er ontelbaar veel CMS-en. Het nadeel van een weinig gebruikt CMS is dat je daardoor afhankelijk wordt van de ontwikkelaar. Want alleen die kent het CMS goed. Overstappen van bureau is daarom moeizaam en elke extra wens moet geprogrammeerd worden omdat de optie er niet is. Dat loopt natuurlijk snel in de papieren…
Deel dit artikel


© 2022 Drijfveer Media | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap