Leestijd: 7 minuten

webdesign-scherm
Mirthe-Team

Mirthe

8 signalen dat het tijd is om je website te vernieuwen

Je website gebruikersvriendelijk en relevant houden is een van de belangrijkste dingen die je kan doen om er zeker van te zijn dat je website goed gevonden wordt. Heb jij een website die gedateerd is, en verlies je daardoor klanten? Dan is er werk aan de winkel!

Vaak komen klanten voor het eerst in aanraking met een bedrijf via de website. Een mooi ontwerp en goede techniek zal jouw bedrijf helpen met het verhogen van terugkerend verkeer, verlagen  van  bouncepercentage, en stijgende conversiecijfers. Als je website niet optimaal presteert, moet je overwegen om de problemen aan te pakken.

Om je website opnieuw te (laten) ontwerpen moet je natuurlijk wel geld en tijd investeren, maar dit is zeker de moeite waard. De voordelen van een goede website zullen zeker de moeite waard zijn voor je bedrijf. Uit een onderzoek van Stanford University Web Credibility Research bleek dat 75% van de mensen de geloofwaardigheid van een bedrijf beoordeelt op basis van de website. Dit is zo’n groot percentage, dat het zeker de moeite waard is om serieus te nemen.

Toe aan vernieuwing?

Het is niet altijd makkelijk om te bepalen of jouw website toe is aan vernieuwing. Het kan zijn dat de signalen subtiel en makkelijk te missen zijn. Voor anderen kan het misschien heel duidelijk zijn dat er aanpassingen nodig zijn om de website optimaal te laten functioneren. Sommige verbeteringen kunnen heel eenvoudig zijn, maar als je al jaren een slecht ontworpen website hebt kan het een goed idee zijn om een volledig nieuwe website te (laten) maken. Misschien was de website tien jaar geleden wel effectief, maar kan deze in de huidige markt niet meer concurreren.

De website is natuurlijk ook een verzameling van alle inhoud en informatie van een bedrijf. Als bezoekers eenvoudig door de website kunnen navigeren, kunnen potentiële klanten duidelijk zien wat je hun te bieden hebt. Een hoog conversiepercentage is erg belangrijk, en een goed ontworpen website zorgt ervoor dat het percentage groeit.

We hebben 8 signalen op een rij gezet, waarop je kunt letten om te kijken of je website toe is aan vernieuwing:

  1. Geen regelmaat in updaten

Om een effectieve website te runnen is het van groot belang om de website inhoud regelmatig bij te werken. Afhankelijk van hoe jouw website is ontworpen wordt duidelijk of dit een moeilijke of makkelijke opgave is. Als je niet makkelijk toegang hebt tot updates of het wijzigen van kleine dingen, kan het zijn dat je de website vanaf het begin opnieuw moet ontwikkelen.

  1. Geen mobiele ondersteuning

Tegenwoordig is de mobiele ondersteuning van een website cruciaal. 47,46% van al het internetverkeer komt van mobiele telefoons. Dit percentage zal alleen nog maar stijgen. Als jouw website niet geschikt is voor mobiele apparaten, zal dit een hoop nadelen opleveren. Op het gebied van online marketing is het niet meer acceptabel om geen mobiele strategie te hebben of te prioriteren. Ook Google hecht hier veel waarde aan, als jouw website zich niet aanpast aan mobiele bezoekers en die zoekers dus een negatieve ervaring geeft, dan zal je een lagere SEO-ranking krijgen.

  1. Trage servers, storingen en crashes

Als jouw website crashes of storingen heeft, kan dit betekenen dat er veel meer onderliggende problemen aanwezig zijn. Als een bezoeker niet op jouw website terecht kan, dan is dat slecht voor je reputatie. Als je een nieuwe website hebt kan deze vanaf het beginpunt goed worden ontwikkeld, om ervoor te zorgen dat de werking op alle platformen optimaal is. De kwaliteit van jouw hosting zal ook moeten worden vernieuwd. Als je last hebt van lange laadtijden of netwerkproblemen, dan kan dit aan de host liggen. Investeren in een host van hogere kwaliteit kan een essentiële stap zijn om te overwegen.

  1. Een zwakke een kwetsbare website

Een goede beveiliging van een website kan veel ellende voorkomen. Tegenwoordig is het risico om gehackt te worden steeds reëler. Beveiligingsbedreigingen blijven zich net zoals websites ontwikkelen en er zullen altijd actuele beveiligingsmaatregelen nodig zijn. Als je merkt dat jouw website zwak of kwetsbaar is, moet je dit probleem gelijk aanpakken. Werkt jouw website nog niet in HTTPS? Dan mist je website zelfs het minimale beveiligingsniveau. Google heeft zelfs bepaalde manieren om websites te “straffen” die nog niet met HTTPS werken.

  1. Gedateerd ontwerp

Het ontwerp van een website betekent veel voor het imago van een bedrijf. Visuele aantrekkingskracht en efficiënte navigatie zijn van groot belang. Hierbij is het belangrijk dat je website meegaat in de laatste trends. De normen en trends van een webdesign blijven zich altijd door ontwikkelen. Als je meerdere jaren niks aan je website veranderd, zal je merken dat er steeds minder bezoekers op komen. Een fris en modern ontwerp kan echt een verschil maken.

Up to date blijven bij de huidige technologische ontwikkelingen is noodzakelijk. Als je website een uitstraling heeft alsof hij twintig jaar geleden is gemaakt, dan is dat voor veel bezoekers een afknapper. Dit is niet alleen belangrijk voor het ontwerp, maar ook voor de opmaak van een website. Als je in 2021 nog een HTML gebaseerde website hebt, moet je deze nodig updaten. Moderne functies zijn ook belangrijk. Door te voldoen aan de nieuwste normen op het gebied van presentatie en navigatie, blijft je site relevant.

  1. Achterblijven op de concurrentie

Als bedrijf is het natuurlijk altijd interessant om de concurrenten in de gaten te houden. Voor het ontwerp van jouw website kan dit ook essentieel zijn. Als de concurrent continu groeit en updatet, kan het zo maar zijn dat zij iets aanbieden dat jij niet aanbiedt. Je wil niet achterblijven op de concurrentie, dus als je merkt dat zij voorlopen, is het tijd om jouw eigen website aan te pakken. Je hoeft natuurlijk niet alles aan te passen alleen omdat de concurrent het doet, maar als je denk dat het voordelen oplevert is het een goede stap.

  1. Hoog bouncepercentage

Het bouncepercentage van een website is een percentage van het aantal bezoekers dat jouw website verlaat zonder enige interactie. Hoe hoger dit percentage is, hoe slechter jouw website presteert. Het bouncepercentage is eenvoudig te zien in Google Analytics. Een goed tot uitstekend bouncepercentage ligt tussen de 23-40%. Als het bouncepercentage van jouw website richting de 70% gaat, betekent dit dat er veel verbeteringen nodig zijn op de website. Veel factoren kunnen bijdragen aan hoge bouncepercentages. Een verwarrend ontwerp, irrelevante informatie, trage laadtijden, 404-fouten en rommelige of vervelende banners kunnen allemaal een snelle afschrikking zijn voor nieuwe bezoekers.

Het is een goed idee om de statistieken van je website in de gaten te houden. Je kan bijvoorbeeld zien welke pagina’s het meeste verkeer trekken, of welke pagina het hoogste bouncepercentage heeft. Zo weet je welke pagina’s je aan moet passen om meer bezoekers te trekken. Als je landingspagina veel bezoekers trekt, maar deze vervolgens niet naar verder pagina’s gaan, kan je deze pagina beter anders inrichten.

  1. Een slechte SEO-prestatie

Veel van bovenstaande signalen kunnen ook een negatieve invloed hebben op je SEO-resultaten. Als de SEO slecht is, is jouw website zeker toe aan vernieuwing, misschien wel aan een volledig nieuwe opbouw. De positie in de zoekresultaten zorgt voor een groot deel van het verkeer naar een webpagina. Over het algemeen kiezen klanten bijna altijd voor een website op de eerste pagina van de zoekresultaten.

Een groot aantal factoren bepalen de prestaties van jouw website in de SEO-ranglijsten. Veel van deze factoren zijn grote, gecompliceerde onderwerpen. Toch kan elk klein aspect van jouw website al invloed hebben op de positie in de zoekresultaten. Door zelf in de gaten te houden hoe je scoort in de zoekresultaten, kan je checken of je er alles aan doet om zoveel mogelijk bezoekers te verkrijgen of dat er een stapje bij moet.

De aanwezigheid van jouw bedrijf op internet en het up to date houden van die website is noodzakelijk om in elke sector te kunnen concurreren. Investeren in een nieuw ontwerp, mogelijk met hulp van een webdesignbedrijf, kan voor jouw bedrijf erg waardevol zijn. Om precies te weten wanneer je een stap moet zetten om je website te vernieuwen kan een flinke uitdaging zijn, maar als je deze signalen in de gaten houdt en erop let, kan je op tijd vernieuwen. Een ervaren webdesign en SEO bureau zoals Drijfveer Media kan precies zijn wat jij nodig hebt om de signalen te herkennen en toe te passen, om jouw website zo effectief en efficiënt mogelijk te maken.

footer-team

© 2022 Drijfveer Media | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap

Drijfveer Media scoort een 4,7 / 5 op basis van 98 beoordelingen.