WebP is een afbeeldingsformat dat in 2010 door Google is ontwikkeld. We kennen allemaal de JPG/JPEG of PNG, WebP is een alternatief op deze formats. Dit format kan de bestandsgrootte van afbeeldingen tot wel 34% kleiner maken dan JPEG- en PNG-afbeeldingen, terwijl de kwaliteit van de foto behouden blijft.
Het compressieproces van WebP-afbeeldingen is gebaseerd op de voorspelling van pixels uit hun omringende blokken. Hierdoor kunnen pixels meerdere keren in één bestand worden gebruikt. WebP ondersteunt ook geanimeerde afbeeldingen en zal naar verwachting in de toekomst meer functies gaan ondersteunen.
Waarom is WebP belangrijk?
WebP bevat een nieuw coderingsalgoritme, waardoor het beeldformaat superieur is aan PNG (1997) en de nog oudere JPEG-beeldcompressie die in 1992 werd geïntroduceerd. De technologie achter dit nieuwe formaat is genaamd “voorspellende codering” en is gebaseerd op een methodologie die wordt gebruikt voor videocodering. Kleinere afbeeldingen van vergelijkbare kwaliteit zorgen ervoor dat een site sneller wordt geladen.
Websitebezoekers zullen hierdoor een betere ervaring hebben aangezien je pagina en afbeeldingen een stuk sneller zullen laden. Nu Google prioriteit geeft aan sites met snellere laadtijden, is de kans groot dat dit de positie in de zoekmachine verbetert. Alles wat resulteert in het overdragen van meer gegevens, vertraagt de laadtijd van een pagina. Daarom moeten websitemakers meestal kiezen tussen visueel rijke inhoud en het snel tonen van de website.
Internetbrowsers
Toen WebP in 2010 werd uitgebracht werd het alleen ondersteund door de browsers en apparaten van Google. In de loop van de tijd zijn echter andere platforms begonnen met het bieden van ondersteuning voor WebP-afbeeldingen. WebP is een aanwinst voor zowel website-eigenaren als gebruikers, toch maakt nog lang niet iedereen hier gebruik van. Dit komt voornamelijk omdat niet alle browsers WebP ondersteunen. Elk nieuw type media dat wordt weergegeven, is afhankelijk van de browser die door de bezoeker wordt gebruikt.
Tot nu toe hadden Chrome, Edge, Firefox en Opera allemaal ondersteuning voor WebP. Apple wilde aanvankelijk WebP niet ondersteunen waardoor iPhone-gebruikers afbeeldingen niet te zien kregen. Met de update naar Safari 14 is door Apple alsnog ondersteuning toegevoegd voor alle WebP-afbeeldingen.
Hoe kan ik afbeeldingen converteren
Er zijn talloze manieren waarop je afbeeldingen kunt converteren naar WebP, wij gebruiken voornamelijk:
- Online afbeeldingsconverter: Via het internet zijn er een aantal handige websites waar je afbeeldingen kunt uploaden en converteren. Na de conversie moet je het bestand downloaden waarna je het kunt gebruiken, een voorbeeld hiervan is Squoosh.
- Software: Bepaalde software hebben de mogelijkheid om een PNG of JPEG-bestand in WebP te exporteren. Je kunt software proberen zoals Adobe Photoshop, Sketch, enz.
- Polish: Deze handig plug-in Polish optimaliseert automatisch alle afbeeldingen binnen de website.
Heb je vragen over hoe je WebP kunt inzetten voor jouw website, of kan je hier hulp bij gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag.