Leestijd: 5 minuten

Google maakt SEO verplichte kost!
Er is in het verleden nogal wat discussie geweest over de juiste manier van het toepassen van SEO. Volg de algoritme-updates op de voet en probeer te begrijpen wat zoekmachines doen! Zou je aan ieder technisch aspect van je website sleutelen tot het helemaal perfect is, tijd steken in het bouwen van waardevolle links of je bereik en populariteit vergroten via sociale netwerken om je content beter te verspreiden?
Er was één anti-SEO argument in de bekende discussies waar ik wel iets mee kon. Dat was het argument dat je je gewoon zou moeten concentreren op “geweldig zijn” en dat de rest dan wel zou volgen. Werk aan geweldige content en de content zou vanzelf links genereren. Werk aan een geweldige klantervaring en oogst vanzelf lof. Werk aan een geweldig merk en zie hoe je merk vanzelf verspreid wordt. Hoewel dit argument een basisniveau van technische kennis vereiste, was het wel een aantrekkelijk argument.
Meer dan SEO
Werken aan geweldige content, public relations, merk- en klantervaring zijn in feite allemaal onderdeel van SEO. Google heeft bijvoorbeeld gezegd dat negatieve recensies over je merk online je rankings zouden kunnen schaden. Je kunt je dan afvragen, “Waarom zou je het dan überhaupt SEO noemen?” en je zou een punt hebben. Goede merken zouden al deze dingen sowieso al doen. Maar tegenwoordig niet meer. Er zijn nu activiteiten die exclusief bij SEO horen en die je niet kunt aanpakken met geweldige content, branding en klantenservice.
Linkprofiel
Als je “linkprofiel” Google niet bevalt, heb je een probleem. Je linkprofiel is de evaluatie die zoekmachines doen van het landschap van websites met anchor tags die naar jouw site wijzen. Als deze websites van te slechte kwaliteit zijn of als Google vermoedt dat de oorsprong van de links niet natuurlijk was, dan kan de zoekmachine de ranking van je site naar beneden gooien.
En je kunt “onnatuurlijke links” naar je site hebben, ook al heeft je merk zich nog nooit beziggehouden met SEO. Onnatuurlijke links kunnen opgepikt zijn uit persberichten. Google vindt sommige soorten branded links goed, maar andere (met een exacte match) niet en het maakt niet uit of je de focus van een persbericht bent of er simpelweg in genoemd wordt.
Onnatuurlijke links kunnen opgepikt worden uit social media, PR-uitingen enz. Google vindt het nu verdacht dat zo veel sites dezelfde of vergelijkbare woorden gebruiken als ze naar jouw site linken. Je merk heeft misschien nog oude domeinnamen of microsites die tegenwoordig de bezoeker doorverwijzen naar je huidige site. Dit heeft voor Google de nare bijsmaak van een interne link van slechte kwaliteit. Sterker nog, Google heeft onlangs in de webmaster console dingen gewijzigd waardoor het makkelijker is precies dit soort links te spotten.
Geen invloed
Je hebt zeker geen controle over de kwaliteit van de websites die over jouw site praten. Misschien heeft je merk een TV-reclame die in het verleden veel aandacht trok, waardoor er nu vele verwijzingen naar jouw site op inmiddels verlaten blogs staan, die langzaam veranderen in linkgif. Het kan een oude celebrity aanbeveling zijn die de slecht ontworpen fansites van toen ervan overtuigden naar je site te linken. En nu de oorspronkelijke webmasters allemaal iets anders zijn gaan doen, is het enige dat overblijft in verval geraakte content die vroeg of laat niet door Google’s kwaliteitstest heen komt.
Negatieve SEO
Concurrenten kunnen problemen voor je veroorzaken. De praktijk van “negatieve SEO” is gelukkig nog steeds zeldzaam, maar het is de verschrikkelijke methode van het aanmaken van onnatuurlijke links naar de site van een concurrent, met de bedoeling dat Google deze concurrent betrapt en bestraft.
Het is te gemakkelijk om verder te speculeren over de talloze redenen waarom een site de linkprofielkwaliteit die Google verwacht niet haalt. Deze bedreiging zou ook niet weggewoven moeten worden. Het gebeurt. In maart 2013, maanden voor de meest recente evaluatie van de kwaliteitsdrempel, deelde Google aan de BBC mede dat ze ontevreden was en dat ze de BBC daar waarschijnlijk voor zou straffen. Er bleek een probleem te zijn met slechts één enkel artikel op de website van de BBC en had niets te maken met SEO-activiteiten die de BBC al dan niet in het verleden ondernomen had.
Google is blind
Het idee dat grote merken niet door Google gestraft zullen worden is een mythe. De meest recente analyses zouden ons wat deze missconceptie betreft voorgoed uit de droom moeten helpen, aangezien deze analyse enkele zeer bekende namen noemt die uit de gratie gevallen van Google gevallen zijn.
Vandaag de dag kun je niet om SEO heen. Je moet gebruik maken van de tools die Google en anderen ter beschikking stellen om de links die naar jouw site verwijzen en de kwaliteit van de sites waar die links vandaan komen te controleren. Om het risico van waarschuwingen over onnatuurlijke links en maatregelen van de zoekmachine te verkleinen, moet je voorbereid zijn op actie; of je nu de eigenaars van de sites vraagt of ze de link willen verwijderen, de verdachte links onschadelijk maakt door een “nofollow” tag toe te voegen of geavanceerdere maatregelen treft met een verloocheningsverzoek.
SEO is een must
Zelfs Google moedigt SEO tegenwoordig aan. Het bedrijf heeft handleidingen gepubliceerd, blogposts en regelmatige video updates om bedrijven en website-eigenaren te helpen door het mijnenveld van keuzes te navigeren. Merken moeten nu geweldige content creëren, in gesprek gaan met hun publiek, een geweldige service leveren en tegelijkertijd het netwerk van links dat zich rond de eigen website opbouwt scherp in de gaten houden. Merken moeten zich bezighouden met SEO.
Deel dit artikel


© 2022 Drijfveer Media | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap