Google waarschuwt nu wanneer de zoekresultaten onbetrouwbaar zijn

Google-Business

Een nieuwe melding waarschuwt Google-gebruikers om zoekresultaten met een korreltje zout te nemen wanneer ze naar ‘snel ontwikkelende’ onderwerpen opzoeken.

Google zei vrijdag dat het mensen zal informeren dat de zoekresultaten van Google mogelijk onbetrouwbaar zijn, wanneer ze naar het laatste nieuws of andere ‘snel ontwikkelende’ onderwerpen zoeken. Het is een van de vele “controlemaatregelen” die de techreus de afgelopen jaren heeft genomen om de verspreiding van “verkeerde informatie” tegen te gaan en onderwerpen die online trending worden in een context te plaatsen.

Korreltje zout

De nieuwe melding waarschuwt gebruikers dat het betreffende onderwerp zich nog ontwikkelt, dus dat de zoekresultaten snel veranderen totdat “meer gezaghebbende” informatie aan het licht komt. “Als een onderwerp nieuw is, kan het soms even duren voordat resultaten door betrouwbare bronnen worden toegevoegd”, zegt de prompt, die boven de zoekresultaten verschijnt. Kortom, neem wat je ziet voorlopig met een korreltje zout.

screenshot google

Training van de Zoekmachine

Om te bepalen wanneer de melding moet worden toegepast, heeft Google haar software getraind om snel ontwikkelende onderwerpen te detecteren die tot dan toe slechts een beperkt aantal bronnen hebben, aldus Danny Sullivan, Google’s gezicht voor marketeers.

“We zullen nu een bericht tonen dat aangeeft dat het misschien het beste is om later terug te komen wanneer er meer informatie uit een breder scala aan bronnen beschikbaar is”, schreef hij vrijdag in een blogpost.

Bevestiging

Google heeft donderdag bevestigd dat het enkele weken geleden is begonnen met het testen van deze functie in Amerika. Een woordvoerder van het bedrijf vertelde dat de melding slechts in een klein percentage van de zoekresultaten verschijnt. Vooral bij trending onderwerpen die nog in ontwikkeling zijn. Deze melding wordt eerst voor Amerikaanse gebruikers toegepast, maar Google is van plan om de melding ‘in de komende maanden’ uit te breiden.

In een interview zei Sullivan dat het bericht niet bedoeld is om aan te geven of de resultaten die je ziet goed of fout zijn; het is een waarschuwing dat er later aanvullende informatie kan verschijnen. Hij noemde bijvoorbeeld vermoedelijke UFO-waarnemingen en recente trending zoekopdrachten zoals “waarom zit Britney aan het lithium” en “zwarte driehoek ufo oceaan” als zoekopdrachten die de melding zouden kunnen activeren.

“Als iemand op Google zoekt, proberen we de meest relevante, betrouwbare informatie te tonen die we kunnen”, zei Sullivan. “Maar we krijgen veel onderwerpen en zoekopdrachten die helemaal nieuw zijn.”

Google weet wat goed voor je is

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de wereldwijde covid-19-pandemie werden online platforms afgerekend op hun rol in de verspreiding van complottheorieën en fake nieuws. Google is een van de vele technische giganten die werken aan het bieden van meer context aan wat mensen op internet tegenkomen.

Deze toevoeging van Google kan je zowel positief als negatief bekijken. Positief omdat er getracht wordt aan waarheidsvinding te doen. Negatief omdat Google wil bepalen wat betrouwbaar is. Dat laatste is niet zonder gevaar en misschien ook niet iets voor een commerciële partij.

Scroll naar boven