Leestijd: 6 minuten

Is linkbuilding nog belangrijk in 2021?
Het bouwen van backlinks naar een website wordt sinds jaar en dag beschouwd als de belangrijkste rankingfactor (samen met content). Al sinds eind jaren 90. Het is nu echter 2021. Is linkbuilding in dit tijdperk van sociale media, influencers en fundamentele updates van Google’s zoekalgoritme nog steeds relevant? Hoe zijn de verschillende linkbuildingtechnieken door de jaren heen geëvolueerd en wat zeggen andere marketeers?
Laten we beginnen met wat cijfers en feiten:
- De nummer 1 positie bij een zoekresultaat in Google heeft gemiddeld 3,8x meer backlinks dan de posities 2-10.
- 95% van alle websitepagina's hebben geen backlinks die naar hun website verwijzen.
- 65% van de digitale marketeers geeft aan dat linkbuilding het moeilijkste onderdeel van SEO is. (SEO Tribunal)
- Er is een verband tussen het aantal woorden in een blogbericht en het aantal backlinks. Hoe meer woorden, hoe meer links. (MOZ)
- Lijstjes en top 10 berichten genereren het grootste aantal unieke backlinks in vergelijking met standaard blogposts.
- Backlinks van ankertekst met exacte overeenkomst zijn niet effectiever in het verhogen van de Google positie dan ankertekst zonder exacte overeenkomst.
- 58,1% van de SEO's is van mening dat backlinks een grote impact hebben op de rankings van zoekmachines (uSERP).
- Slechts 2,2% van de online gepubliceerde berichten krijgt meer dan één unieke backlink. (Backlinko)
- 65% van de marketeers is van mening dat domeinbeoordeling / domeinautoriteit de belangrijkste statistiek is voor de algehele kwaliteit van de backlink.
- De helft van alle SEO's is van mening dat nofollow-links waardevol zijn voor hun backlink-profiel. (Moz)
Waarom zijn backlinks in 2021 nog nodig?
Om hoger in Google te komen met je website. Het algoritme van Google heeft altijd hoge prioriteit gegeven aan inkomende links.
Om de domeinautoriteit van je website te vergroten. Iedereen wil immers een autoriteit zijn in hun niche.
Om de geloofwaardigheid van jouw site te verbeteren. Het hebben van links op websites met aanzien kan de reputatie van je website verhogen.
Vergis je niet, linkbuilding is ook in 2021 nog een cruciale factor bij zoekmachine optimalisatie! De meeste aspecten van linkbuilding zijn in de loop van de tijd veranderd. De oude strategieën voor linkbuilding werken niet zoals voorheen. Maar voordat we ingaan op die aspecten van linkbuilding, laten we het algoritme van Google eens nader bekijken.
Vanuit het Google-perspectief
Het algoritme van Google is door de jaren heen niet statisch geweest. Ze zijn wakker geschud en hebben de mazen in hun wet aangepakt, mazen die mensen gebruiken om hun pagina's te rangschikken. Op dit moment beoordeelt Google links op basis van specifieke parameters. Hier is een algemeen overzicht van wat ze zijn:
Relevantie van inhoud. Websites die naar jouw site linken moeten raakvlakken hebben met de niche van jouw website.
Context. Google controleert waar de backlink in de inhoud van een website staat. Staat het op een linkpagina, staat het onderdaan een blog of staat het middenin een pagina die precies over het onderwerp van jouw website gaat?
Site- en pagina-autoriteit. Elke pagina op een site heeft een bepaalde autoriteit, die bijdraagt aan de algehele autoriteit van een website. De meeste marketeers zoeken domeinen met een hoge autoriteit als linkpagina naar hun site.
Trefwoorden in ankertekst. Google let ook op welke woorden je gebruikt om backlinks te maken. Het geeft Google een indicatie voor welke trefwoorden jouw website relevant is voor de gebruikers van de zoekmachine.
Het aantal backlinks. Het hebben van meerdere backlinks, is de conventionele manier om links te bouwen. In de loop van de tijd heeft Google echter hard opgetreden tegen mensen die mazen in deze methode misbruiken, zoals het spammen van links op websites met lage kwaliteit.
Dit is in grote lijnen wat Google bekijkt voor de beoordeling van een backlink. De linkbuildingarena is supercompetitief in 2021. Maar er zijn trefzekere methoden voor succes met linkbuilding…
Link Building in 2021: dit werkt (nog steeds)!
- Kies voor deelbare content. Hoe meer waarde jouw content biedt aan spelers in jouw niche, hoe groter de kans op het genereren van backlinks. Het is 2021 en mensen willen alle informatie binnen handbereik hebben. In dat opzicht is het opzetten van infographics, top 10 lijstjes, feiten en cijfers, een kleine tool, etc. een goede keuze. Maak het voor anderen de moeite waard om naar je te linken.
- Verzamel de gegevens van website-eigenaren en neem contact met ze op. Want zonder contactgegevens geen contact. Met tools als Spyglass, Ahrefs en Hunter.io kan je goed achterhalen wat de belangrijke sites in je niche zijn en met welke mailadressen je ze bereikt. Houd de e-mails die je stuurt kort en duidelijk. Tijd kost geld, ook dat is anno 2021 niet veranderd, dus verspil je kans niet door teveel tijd op te eisen.
- Houd gebroken links in de gaten. De meeste mensen denken niet na over verbroken links. Ervaren SEO-analisten weten echter dat elke verbroken link die ze tegenkomen een kans is voor het genereren van backlinks. Neem contact op met de website-eigenaar en informeer hen over de aanwezigheid van de verbroken link. Vraag vervolgens of ze bereid zijn een link naar jouw pagina op te nemen.
- Zorg voor accurate en recente informatie op jouw website. Dat is goed voor je geloofwaardigheid en daardoor zal er ook naar je website verwezen worden als uitgangspunt voor stellingen en meningen. Dit voordeel vertaalt zich direct in een divers aanbod van backlinks voor jouw site, soms zelfs van buiten de niche! Handleidingen, ranglijsten en case study-artikelen dragen allemaal bij aan dit doel van linkbuilding. In 2021 willen mensen concrete en onderbouwde informatie. Maak daar gebruik van!
Linkbuilding: wat te vermijden in 2021
Wanneer we het over SEO hebben, dan kunnen we niet om Blackhat SEO heen. Sommige marketeers kiezen voor deze aanpak, omdat het hen een soort voorsprong geeft. En eerlijk is eerlijk, het kan soms heel erg goed werken. Maar bij Linkbuilding is het een groot risico. Het is 2021 en Google heeft een lange weg afgelegd door strikter te zijn met het beoordelen van linkbuilding. Google tolereert geen spamlinks, en zelfs gastbloggen mag niet. Blijf uit de buurt van de onderstaande methodes om “straf” van Google te voorkomen.
- Voeg niet veel goedkope links toe aan niet-gerelateerde websites. Mensen doen dit vaak vanwege de misvatting dat meer backlinks goed nieuws zijn. Dat was vroeger. Het gaat om kwaliteit!
- Probeer niet Google te slim af te zijn. Google heeft naast steeds beter wordende algoritmes een team dat handmatige sancties oplegt aan sites met verdachte profielen.
- Controleer altijd de links van en naar jouw website. Gebroken links zijn nadelig.
- Vermijd links van een Private Blognetworks. Dat zijn sites die allemaal aan elkaar verbonden zijn en vaak ook dezelfde eigenaar en hosting hebben. De inhoud op zulke sites is mager en het design onder de maat. Private blognetworks zijn netwerken die puur gemaakt zijn om te linkbuilden. Google jaagt op zulke netwerken. Er zijn zelfs gerenommeerde Nederlandse linkbuildingpartijen die hier gebruik van maken.
Deel dit artikel


© 2022 Drijfveer Media | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap