Leestijd: 6 minuten

link
Thorgall-Team

Thorgall 

Je kunt gewoon doorgaan met linkbuilding

Linkbuilding is onderhand een enorm frustrerende exercitie geworden. Gastblogs schrijven om backlinks te bouwen? Zou niet meer werken. Reacties schrijven op andere blogs? Dat helpt maar tot op zekere hoogte. Directories? Die werken, een beetje. Als je erin slaagt terecht te komen in “topical, vertical, niche, and highly curated directories,” (volgens Eric Ward in een recent artikel op Search Engine Land). Persberichten? Vergeet het maar, tenzij je echt groot nieuws te delen hebt.

Wat nu? De legitieme methoden leiden niet tot onmiddellijk verbeterde rankings of, zoals sommige dubieuze diensten die tussen 2000 en 2010 op te markt kwamen beloofden, “total Google domination.” Met dit soort methoden krijg je maximaal de deur naar online succes eventjes op een kier. Het kan nogal deprimerend zijn, alsof webmasters alle controle op het proces kwijt zijn.

Veel van de adviezen die tegenwoordig gegeven worden herhalen elkaar allemaal, zijn niet praktisch noch afdoende om iedereen enthousiast te maken. Ik hoor je al denken: “Publiceer gewoon geweldige content.” Maar wanneer weet je dan precies dat je content “geweldig” is? Zijn er specifieke stappen A, B en C die je moet nemen om te zorgen dat je content geweldig is? En hoe zit het met alle geweldige content die er al is maar niet scoort?

Geweldige content, wat is dat eigenlijk?

De roep om ‘geweldige content’ is niet nieuw. Maar het is alsof je een schrijver zegt dat hij ‘gewoon goede boeken moet schrijven’ en een kunstenaar dat hij ‘gewoon geweldige schilderijen moet schilderen’. Google is inmiddels goed genoeg in wat ze doet om creatieve mensen onder te dompelen in de gekmakende wereld die mee komt met elke artistieke oefening: het is onmogelijk om van tevoren te weten wat een enorm succes wordt en wat flopt. Je kunt alles perfect doen zonder de wereld in vuur en vlam te zetten. Maar ‘geweldige content’ is een wispelturige minnares.

Hoe je legitieme backlinks genereert

Gelukkig is het een mythe dat je geen controle meer hebt en niets meer kunt doen om je eigen links te bouwen. Wij gaan je praktische en uitvoerbare inzichten geven in hoe je legitieme backlinks kunt genereren in 2014. Het type backlinks waar Google daadwerkelijk aandacht aan zal besteden.

Stap 1 – Onthoud hoe Google backlinks ziet

Google heeft nooit echt gewild dat iedere webmaster zijn eigen backlinks zou bouwen. Een backlink was bedoeld als een “stem” van een andere site, vrijwillig gegeven, zonder aandringen van jouw kant. Een poging van een SEO of webmaster om zelf links te bouwen, is als stemmen op jezelf. Wat Google betreft is het geven van een goede search ranking aan zo’n website vergelijkbaar met het belonen van een politicus omdat hij zelf de stembus gevuld heeft. Dat is waarom Google systematisch heeft geprobeerd de meeste routes voor linkbuilding af te sluiten. Niet allemaal echter, want je eigen pogingen tot link building kunnen ook een teken zijn van participatie in de online community. Maar zeker de meerderheid van de routes is afgesloten. Je kunt dus niet zelf de stembussen vullen. Maar je kunt wel campagne voeren.

Stap 2 – Ga op zoek naar je blog community

Speur het internet eens af en probeer minstens 20 blogs te vinden die zich richten op het zelfde type publiek als jij doet. Graaf diep, zoek verder dan de eerste drie pagina’s met Googleresultaten of Top 100 lijsten en bekijk de sites echt. Schiet ook niet in de stress over hoe die andere sites presteren. Voor ons doel is het aardig om links te krijgen van PR9 blogs, maar niet noodzakelijk. Deze mensen zijn je blog community. Trek er een middagje voor uit om ze op Twitter, Facebook, G+, Pinterest, LinkedIn en andere plekken waar je zelf een account hebt te volgen. Neem de tijd om hun blogs te lezen, ook al kost het je een week. Dompel jezelf onder. Leer ze kennen. Schrijf nog niets.

Deze stap gaat om luisteren, niet om praten. Je kunt echter wel een reactie achterlaten op deze blogs. Geef zoveel reacties als je wilt! Deel inzichten, wees attent, wees interessant, stel vragen. Plan dit in: checken wat er gebeurt in je blog community, reageren, zien wat anderen te zeggen hebben. Deze gewoonte zal enorm belangrijk zijn in 2014. Nu kun je weer aan het bloggen gaan. Alleen deze keer ga je bloggen met als doel deel te nemen aan het gesprek waar je net naar geluisterd hebt. En terwijl je dat doet, ga je verwijzen naar blogs van anderen. Jazeker, je gaat andere mensen zonder dat ze daarom vragen links geven. En je gaat direct spreken over enkele van hun blogposts.

Stap 3 – Vertel het op de social media

Reken niet op “pingbacks” om je community te vertellen dat je hun blogs genoemd hebt op jouw blog. Wees sociaal, deel het op je social media kanalen. Als je bijvoorbeeld je blogpost op Twitter deelt, vermeld de blogger die je geïnspireerd heeft met een @naamblogger. Sommigen zullen het nauwelijks opmerken, maar de meesten zullen het wel degelijk opmerken. Ze zullen je bedanken. Ze zullen opmerken dat je regelmatig op hun blog hebt gereageerd. Ze beginnen misschien jouw blog te bezoeken. Er ontstaat een relatie en dat is het hele doel van deze campagne.

Stap 4 – Blijf content publiceren

Je zult niet direct beloond worden voor al dit campagne voeren. Je zult moeten volhouden. Blijf in gesprek. Blijf relevante content publiceren. Je hoeft niet iedere keer dat je iets schrijft andere bloggers te noemen, maar je moet wel op de uitkijk staan voor mogelijkheden om dat te doen.

Stap 5 – Geniet van de voordelen

Vroeg of laat beginnen mensen in je community ook jouw werk te vermelden. Ze gaan als het ware op jou stemmen. Zodra ze dat doen, bedank je ze daar natuurlijk voor op de social media en reageer je op hun vermelding met een warm bedankje. En voila, je backlinks groeien omdat je de tijd genomen hebt om campagne te voeren. Je krijgt nu do-follow links die je niet zelf geplaatst hebt. Wat Google betreft had je hier niks mee te maken. En dat is precies het soort backlink dat ze willen zien.

Google zal je daarom belonen met een betere ranking van je site. Blijf je content uitbreiden, wordt een bekende in de community en dit zal steeds weer gebeuren tot je op een gegeven moment een enorm verschil ziet. Bovendien word je ook een bekende in de community, iemand die geloofwaardig is, iemand wiens naam bekend is. Tegen de tijd dat je week in week uit aan dit proces gewerkt hebt, heb je een eigen publiek en volgers gecreëerd.

Het kost meer tijd en energie dan ergens anoniem, bijna mechanisch, een link te droppen. Maar het past veel beter bij de geest van het internet zelf, een plaats waar miljoenen gelijkgestemde mensen samen kunnen komen en met elkaar praten.

footer-team

© 2022 Drijfveer Media | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap

Drijfveer Media scoort een 4,7 / 5 op basis van 98 beoordelingen.