Leestijd: 5 minuten

writing
Miriam-Team

Miriam

SEO Copywriting Strategie 2014, keywords versus onderwerpen

Een van de grootste SEO-veranderingen in 2013 was dat Google Analytics keywords niet meer laat zien. Dit veroorzaakte grote onrust in de SEO-wereld en veranderde de gesprekken die inbound marketeers en contentontwikkelaars met hun leidinggevenden hebben. Tegenwoordig hebben we het bij contentontwikkeling en SEO-strategieën niet meer over keywords, maar over topics.

Gevolgen van de wijziging in Keyword Dynamics

Een van de voordelen die deze wijziging de SEO-wereld bracht, is dat SEO marketeers zich nu gedwongen meer moeten richten op resultaten (hoeveelheden traffic, aantal leads, conversie ratio’s, enz.) in plaats van enkel op keyword rankings, die weliswaar een goed inzicht geven in de prestaties van je campagne, maar die je ook af kunnen leiden van waar het werkelijk om gaat. De omschakeling in Google Analytics was voor SEO marketeers die zich al richtten op resultaatgerichte statistieken makkelijker te verwerken dan voor marketeers die dat nog niet deden.

Naast de statistieken is er echter nog steeds enige onzekerheid voor contentonwikkelaars: het is niet moeilijk om blog topics te vinden waarmee je een bepaald keyword kunt promoten, maar wat doe je als die keywords niet meer beschikbaar zijn en je je prestaties niet direct meer kunt meten?

Hoe kies je SEO proof blog topics

In plaats van in te zoomen op bepaalde keywords, doen SEO-schrijvers nu een stap terug om te bedenken waarom gebruikers op bepaalde keywords zoeken. Met andere woorden, in plaats van alle mogelijke manieren waarop een gebruiker een bepaalde zoekterm zou kunnen formuleren op een pagina te zetten, moeten marketeers zich nu richten op de daadwerkelijke informatie waar de gebruiker naar op zoek is.

Deze strategie vergt in het planstadium wat meer energie. Hier zijn enkele strategieën die contentontwikkelaars kunnen helpen te ontdekken waar hun lezers naar op zoek zijn.

1. Doorzoek FAQ’s

SEO copywriting strategieën hechten de laatste tijd meer belang aan gebruikers dan aan keywords en dat zal alleen maar meer worden. Kort gezegd: geef antwoord op vragen die de gebruikers je al stellen. FAQ sites als Yahoo Answers en Quora zijn voorbeelden van populaire sites die een breed scala aan onderwerpen behandelen. Zoek daar naar jouw niche en lees de threads door over vragen die voor jouw lezers interessant zijn. Je kunt ook de FAQ-pagina van je concurrent bestuderen, of beter nog, de vragen die je eigen klanten je gesteld hebben.

Je sales team heeft waarschijnlijk wel een lijst met vragen die vaak gesteld worden. Deze vragen zijn een goede basis voor een blogpost. Zorg er wel voor dat je topics kiest die voor jouw niche relevant zijn en niet specifiek voor jouw product. Bijvoorbeeld: een post over langetermijnvoordelen van een actieve blog op de site van een SEO consultant zal veel meer mensen aanspreken dan een blogpost over de features van de marketingpakketten die deze SEO consultant aanbiedt.

Check long-tail zoekopdrachten. Sommige long-tail zoekopdrachten beschrijven vrij gedetailleerd waar gebruikers naar op zoek zijn. Deze long-tail keywords kun je nog steeds vinden in Google Analytics en tools als SEMrush (ook handig om te zien hoe de site van de concurrent het doet). Stel bijvoorbeeld, je vindt de volgende keywords: “het belang van online brand management.” Als je niet al een pagina hebt waarop je dit uitlegt, kan dit onderwerp een goed idee voor een blogpost zijn.

2. Gebruik de Google Keyword Planner

Heb je eenmaal een algemeen topic in gedachten, gebruik dan de Google Keyword Planner om uit te vinden waar gebruikers binnen die categorie specifiek naar op zoek zijn. Contentontwikkelaars zullen meestal deze keywords tot blogposts moeten verwerken, maar kunnen ook een indruk krijgen van de vraag naar varianten op de keywords.

Voor “Internet marketing services,” laat de Keyword Planner bijvoorbeeld verwante zoekopdrachten zien voor vele herhalingen van die keywords, maar het toont bijvoorbeeld ook keywords als “Internet marketing services voor kleine ondernemers” en “Internet marketing in de buurt van….” Elk van deze verwante zoektermen kan worden verwerkt in een blogpost, zolang ze maar relevant blijven voor jouw onderneming, bijvoorbeeld “10 Tips om je lokale online traffic te optimaliseren” of “Internet marketing tips voor kleine ondernemers”.

3. Varieer je invalshoek

Heb je een goed topic gevonden, dan kun je verschillende posts rondom hetzelfde idee schrijven met steeds een andere invalshoek en stijl. Op het thema “online branding,” kun je variëren met posts als “5 manieren om je online branding te verbeteren” (list post), “Hoe bouw je online autoriteit op?” (how-to), “Hoe belangrijke ondernemers hun merk in de markt zetten” (curated post), enz. Zolang je een frisse kijk op dingen brengt en/of nieuwe informatie aandraagt in je blogposts, kun je meerdere blogs over hetzelfde thema schrijven en nog steeds iets inhoudelijks toevoegen aan je website.

4. Recycle je populaire content

Als een bestaande post veel bezoekers trok, kun je daar verder voordeel mee doen door dezelfde post in een andere context opnieuw te gebruiken (denk bijvoorbeeld aan een infographic of een slide show) Verschillende posts zijn geschikt voor verschillende typen content. Bijvoorbeeld, een blogpost waarin je veel statistische gegevens citeert, kun je waarschijnlijk makkelijker omtoveren tot infographic dan tot white paper.

Met nieuwe afbeeldingen en bondige informatie is het waarschijnlijk dat deze populaire content door lezers gedeeld wordt op andere sociale netwerken. Zo wordt deze content bovendien ook vindbaar via verschillende kanalen. Een video kan bijvoorbeeld via een zoekmachine gevonden worden, maar ook via de zoekfunctie van het platform waar de video geüpload is.

footer-team

© 2022 Drijfveer Media | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap

Drijfveer Media scoort een 4,7 / 5 op basis van 98 beoordelingen.