Leestijd: 4 minuten

netwerken
Thorgall-Team

Thorgall 

Waarom je Private Blog Networks moet mijden

Misschien heb je al eerder gehoord over een Private Blog Network (PBN), maar weet je niet zeker wat het is of waarom ze worden gebruikt. Een PBN is een netwerk van websites dat wordt gebruikt om links te bouwen (en dus autoriteit door te geven) naar een enkele website met als doel de rangschikking van zoekmachines te manipuleren.

Hoewel deze manier van linkbuilding jaren geleden vaak succesvol was, is het tegenwoordig sterk tegen de richtlijnen van Google en moeten ze koste wat kost worden vermeden, omdat ze kunnen leiden tot een handmatige straf (penalty). PBN's bieden meestal weinig tot geen waarde op de lange termijn voor de websites waarnaar ze linken.

Hoe kerken ik een PBN?

De sleutel tot het identificeren van een PBN is het achterhalen van technische gegevens op de website(s), deze zijn namelijk vaak exact hetzelfde. Websites die deel uitmaken van een PBN bevinden zich op hetzelfde IP-adres, gedeelde servers, hebben dezelfde WHOIS-informatie of gebruiken dezelfde inhoud.

Toch zijn PBN’s tegenwoordig veel geavanceerder en kunnen daarom moeilijker te herkennen zijn omdat de sites verschillende branches, onderwerpen en lay-outs omvatten. Enkele punten die je kunt controleren of een website deel uitmaakt van een PBN zijn:

 • Hosting
  Staan alle websites op hetzelfde IP-adres? Een handige tool om dit te controleren is site24x7.
 • Site ontwerp
  Hebben de sites allemaal een soortgelijk ontwerp, navigatie en kleurenschema?
 • Vergelijkbare thema's
  WordPress-thema's hebben soms de themanaam in de code. Controleer daarom de broncode in jouw browser.
 • Eigendom van de site
  Controleer de WHOIS-database voor de contactgegevens van de eigenaar van de sites. Als alle websites dezelfde eigenaar hebben is het duidelijk dat ze met elkaar zijn verbonden.
 • Dubbele inhoud
  Kopieer een alinea naar Google Zoeken om te zien of de inhoud op andere sites staat.
 • Backlink-profiel
  Controleer het backlink-profiel in bijvoorbeeld Ahrefs of Spyglass om te zien hoeveel interne linking er plaatsvindt tussen de websites.
 • Afbeeldingen en video's
  Omdat het maken van video's en afbeeldingen vaak veel tijd kost zullen veel websites die deel uitmaken van een PBN dezelfde media bevatten. Gebruik Google Afbeeldingen zoeken of Video zoeken om vergelijkbare stukken te vinden.

Het is goed om te vermelden dat het bezitten van meerdere websites niet direct betekent dat er sprake is van een Private Blog Network. Bedrijven die verschillende sites bezitten en naar elkaar linken in bijvoorbeeld de footer hoeven zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken dat ze worden gemarkeerd als een PBN, tenzij de websites geen verband houden en er tientallen links in de footer staan.

Hoe bescherm ik mijn website tegen PBN?

Geen enkele gerenommeerde SEO-consultant zal Private Blog Networks aanbevelen voor het opbouwen van links of het vergroten van het websiteverkeer. Helaas kan een website soms betrokken raken bij een PBN zonder dat je het zelf weet, vooral als je je linkbuildingactiviteiten uitbesteedt aan een derde partij. Het kopen van links op sites zoals Fiverr of andere diensten kan een site in groot gevaar brengen.

Sterk toezicht op alle linkbuilding-activiteiten is daarom essentieel, houd hierbij ook zelf de laatste richtlijnen van Google nauwlettend in de gaten en zorg ervoor dat iedereen die zich bezig houdt met linkbuilding zich strikt aan deze regels houdt. Wil je graag advies over het opbouwen van een sterk en duurzaam linkprofiel? Neem contact op met één van onze specialisten, wij staan je graag te woord!

footer-team

© 2022 Drijfveer Media | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap

Drijfveer Media scoort een 4,7 / 5 op basis van 98 beoordelingen.