Leestijd: 4 minuten

Werk vinden met LinkedIn
In kranten en tijdschriften staan steeds minder vacatures. Dat komt natuurlijk omdat de focus van bedrijven voor het vinden van goed personeel verschoven is naar internet. Vooral LinkedIn staat hoog aangeschreven voor de werving en selectie van goed personeel. Veel mensen zien de mogelijkheden van LinkedIn nog niet. Daarom het artikel “werk vinden met LinkedIn”.
Tip #1: Zorg dat je een professioneel profiel hebt
Neem de tijd om je profiel up-to-date te houden en zo goed mogelijk in te vullen. Vergeet daarbij zeker de pasfoto niet. Zorg dat deze opvalt door een felle achtergrond, fatsoenlijke kleding en een serieus gezicht. Met andere woorden, de duckface selfie van Facebook is niet geschikt voor LinkedIn!
Naast je profielafbeelding is het slim om een titel te gebruiken waarin je aangeeft dat je een nieuwe uitdaging zoekt. Maak duidelijk dat je open staat voor aanbiedingen en beschikbaar bent voor werk! Dat vergroot de kans dat bedrijven je aanklikken wanneer ze zoeken naar personeel.
Tip #2: Volg bedrijven waar je graag wilt werken
Iedereen heeft wel de ambitie om ooit bij een specifiek bedrijf een specifieke functie te vervullen. Zo wil ik graag de baan van Matt Cutts bij Google overnemen (Matt, je bent gewaarschuwd). Op LinkedIn heeft elk zichzelf respecterend bedrijf een bedrijfsprofiel/pagina. Ga deze volgen en kom er achter wat er bij het bedrijf leeft. Bovendien ben je de eerste die het weet als er door dat bedrijf een vacature geplaatst wordt. De eerste keer dat je de bedrijfspagina bezoekt moet je natuurlijk even klikken op de “Carrières” tab. Huiver vooral niet als er al een geschikte functie vrij is.
Tip #3: Banen zoeken op LinkedIn!
Bovenin de balk staat naast “netwerk” de link naar “vacatures.” Klik er op en vul een keyword die in verband staat met jouw gewenste werkgebied. Direct op functie zoeken kan natuurlijk ook, maar geeft soms minder zoekresultaten omdat functietitels voor dezelfde professie kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Wanneer je meer mogelijkheden wilt of je kans op succes wilt vergroten, dan kan je Job Seeker Premium aanschaffen. Een betaalde service bij LinkedIn die meer deuren opent naar recruiters.
Tip #4: Laat jezelf horen, profileer jezelf.
Groepen zijn een prima plek om in contact te komen met gelijkgestemde mensen in jouw werkgebied. Voorkom wel dat je direct als je lid wordt van een groep laat horen hoe goed je bent. Lees eerst rustig een paar dagen wat geschreven wordt en door wie. Bouw je aanwezigheid voorzichtig op. Reageer alleen als je echt iets bij te dragen hebt aan een gesprek, niet om maar van je te laten horen. Na verloop van tijd kan je dan een balletje opgooien over je zoektocht naar een leuke baan. Als je een gun-factor hebt opgebouwd zullen er zeker mensen zijn die actief meedenken of jouw zoektocht in hun achterhoofd houden.
Tip #5: Aanbevelingen en vaardigheden
Een baan vinden begint natuurlijk bij zelfvertrouwen. Als je niet gelooft in jezelf etc…. Maar het helpt ook zeker als andere mensen jouw vaardigheden onderschrijven. Met aanbevelingen en vaardigheden kan je aantonen dat andere mensen ook overtuigd zijn van jouw kwaliteiten.
Aanbevelingen zijn over het algemeen effectiever dan onderschreven vaardigheden omdat iemand de moeite heeft genomen om meer te doen dan klikken. Er is iemand in de pen geklommen om jou te loven. Dat draagt bij aan de geloofwaardigheid. Vraag daarom iedereen die het kan weten naar een aanbeveling. Met name de dames en heren met een groot netwerk.
Als je nu niet binnen 1 of 2 maanden een baan vindt dan heb je domme pech of LinkedIn is niet jouw medium. Succes met het vinden van een andere/nieuwe baan.
Deel dit artikel


© 2022 Drijfveer Media | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap