Google disavow tool

Hoe kun je slechte links naar jouw website verwijderen

Regelmatig krijgen wij de vraag of we willen controleren of een website slechte links heeft. Direct daarop komt dan de vraag hoe ze die kunnen verwijderen. Ons eerste advies is om de websites waar deze links staan aan te schrijven en te vragen om de link te verwijderen. Maar Google heeft ook een tool om links ongeldig te laten verklaren voor het geval de webmaster geen gehoor geeft aan jouw verzoek.

Spamlinks

Tot ongeveer 2010 was het linkbuilding erg overzichtelijk. Hoe meer links hoe beter. Maar dat is al jaren niet meer het geval; alles draait nu om de kwaliteit van de links.

Het kan zijn dat jijzelf of een online marketingbureau voor 2010 ook meedeed aan de linkbuildingobsessie. Of dat jouw concurrentie externe bureaus inschakelt om slechte links naar jouw website te plaatsen met als doel de positie van je website in Google negatief te beïnvloeden. Google zegt zelf over de spammerige manier van linkbuilding: : “… we fight linkspam constantly with algorithms and by taking manual action”. In sommige gevallen waarschuwt Google in de Search Console, maar daar kan je niet vanuitgaan. Alle reden dus om ook zelf regelmatig kritisch naar je backlinks te kijken.

Hoe werkt de Google Disavow tool?

Met de Google Disavow tool kan jij Google duidelijk maken welke backlinks je graag genegeerd wilt hebben. Je kunt hier het Google Disavow bestand uploaden met daarin alle links die je liever niet naar je website wilt. Een Google Disavow bestand is een .txt. Als je één link van een website verwijderd wilt hebben, dan plak je de directe link in het bestand.

Als je één link van een website verwijderd wilt hebben, dan plak je de directe link in het bestand. Als je alle links van een domein weg wilt hebben, dan zet je achter “domain:” de URL van de website. Hier kan je een bestand downloaden die je zelf verder kunt aanpassen.kunt aanpassen.

Voorzichtig

De Google Disavow tool is geen speelgoed. Verkeerd gebruik kan flinke positiedalingen tot gevolg hebben. Je hoeft na het uploaden van het bestand niet een bak koffie te halen en maar wachten op resultaat. Het is zelfs niet helemaal zeker of Google iets met jouw bestand doet. Afwachten en hopen is alles wat je nu rest.

Wees niet verlegen, we bijten niet!

Neem contact met ons op en vertel ons over je nieuwe project, dagdromen of omdat je gewoon zin in een goed gesprek en koffie hebt!